There was an error in this gadget

Saturday, March 3, 2012

hiking

3/3/2012..pada waktu smua budak medic first year sdg membusykn diri dgn final exm yg beberapa hari ag..sy dan rumate2 nk jgk pergi hiking.mmg kami smua nak sgt3 da x kesah lagi nk exam x..nk release tension jgk,nk hirup udara segar,tgk sunrise n yang penting melihat kebesaran Allah swt..sebelum kami bertolak pkul 4.45pagi ke sg.lembing.pc progrm sempat memngingatkn kami agar betulkn niat sblum mendaki..kami sampai kat bukit panorama sg.lembing tu dlm pkul 5.45pg n sbelum mula mndaki kami ad sdikit strechin n warm-up utk mngelakkan muscle cramp..nsib baek la ad warm-up sbb kaki sy mmg sgt mudah cramp..huhu..lpas warm-up.pendakian dimulakn,jalan mmg gelap..hnya bercahayakn torchlight masing2..siyes pena,berjurai jgk la peluh..kami smpai ke pncak dlm pkul 6.25pg..dlm separuh perjalanan sebelum smpai ke puncak di atas bukit tu boleh didengar jelas azan subuh berkumandang..sgt sayu n sgt kagum kerna walaupn diatas bukit skali pn,laungan azan bleh jelas didengar..subhanallah.
hehe..sy x sangka jgk la bleh smpai kat puncak..n be the first sister yg smpai plak tu..i'm proud of myself n my rumates..diorg mmg hebat n sporty..kat atas pncak panorama sgt indah berkabus tp syg kami x bleh tgk sunrise sbb langit mendung n hujan renyai..perasaan paling best ialah solat subuh berjemaah diatas puncak bukit..ya allah sgt best.pengalaman x bleh dilupakan..melihat kebesaran ciptaan ilahi..smoga laen kali diberi kesempatan utk hiking lg..maybe gunung kinabalu plak??..heheh..i.allah..jika sihat tubuh badan..^_^..
p/s; kpd sape2 yg x pernah hiking lg..jgn sia2kn waktu muda ni..ayok hiking..melihat kebesaran ciptaan allah..
my sporty rumates..

kat puncak.

panorama dr atas..sg.lembing

puncak

otw turun

dr puncak.

Tuesday, February 21, 2012

Hati

Hati..seketul daging didalam tubuh manusia..dari hati la sgala personality setaip org trgambar..tp bkn senang nk jg hati ni..hati ni la yg ckp berubah n hati ni jgk la yg cpt terasa..huhu..actually hati ni da mkn hati..kadang2 terpikir jgk knplah jd cmtu..tp ni la fitrah manusia..kdg2 kita sibuk nk jg hati org laen hingga terlupa yg nnt sapa nk jg hati kita..huhu..lau pn terasa or pe2 la..juz ignore la..mlas nk pk..yg pnting jga hati...maafknla ape2 pn salah org trhadap dri kita kerna itu adalah lebih baek dr dipendam rasa sakit hati tu..^_^..mngkin kita pn salah jgk.

Sunday, January 29, 2012

nk result gempak??

baru2 ni sempat g bersembang2 dgn my abg angkat..bro sharif,student medic 4th year..org kg tu..hee..sejak dtg uia x penah sempat bersembang ngan dia..so, ptg tu lpas PBL dia ajak g mkan2 smbil sembang2,lgpn dia tngah tnggu wife dia abis exm..mse tu bnyk la tnye tips2..heheh..biase la junior mesti la kne menuntut ngan senior..dia bnyk la jgk crite sal bdk2 batch die..mcm2..n satu bnda yg sy tertarik nk kongsi kat cni ialah psal one of the students dlm batch abg sharif tu r..sister..abg sharif ckap,akak tu sgt cemerlang dri first year smpai la skg (4th year). 4th year ni adalah clinical year,iaitu practical n bak kata abg sharif mse clinical ni sgt susah nk dpt distinction..tp akak tu bleh dpt..apa rahsia dia???..n abg sharif ckp,rahsia dia adalah SOLAT DI AWAL WAKTU..knp ye?..sbb lau kita solat awl waktu, kita akn rasa ad bnyk waktu,lau kita melewat2 kn solat,kita akan asyik rsa x ckup lagi msa n terhutang lagi dgn allah..lgpn rasulullah menyuruh kita meawalkn solat.:)
p/s: ayok kita cuba solat diawal waktu,smoga waktu yg kita luang kn utk study pn i.allah diberkati..mohon la padaNya semoga setiap waktu yg diluangkn itu diberkati..
~wish me luck,next week minitest..huhu..tgh amik mood nk stdy~

Monday, January 16, 2012

sesat

~matlamat hidup itu penting~
seorang pemuda tersesat semasa memandu menelusuri sebuah bandar metropolitan yg tidak pernah dilaluinya. 
  dia cuda mencari jalan keluar,namun semakin sesat. di kiri kanannya hanya kelihatan bangunan tinggi puluhan tingkat. akhirnya,dia berhenti di bahu jalan utk bertanya seorang penjual surat khabar: "pakcik, jalan lurus di depan ini menuju kemana?" tanyanya.
   "anak ini nak pergi kemana ?" soalan berbalas soalan.
    "saya tak pasti. oh ya pakcik,macam mana saya nak keluar dari bandar ini? saya org baru disini.saya pening dengan jalan sehala dan sya tak faham jalan untuk berpatah balik"
    "anak ini nak menuju kemana?"pakcik itu masih tetap dengan soalannya.
pemuda itu melilau lilau menoleh ke kanan dan kekiri,seolah memikirkan sesuatu.
     "macam mana saya hendak menuju je lebuh raya terdekat?"tanya anak muda itu pula.
     "anak ini sebenarnya nak menuju kemana?"
     "sebenarnya saya tak pasti destinasi saya...."
      "kalau begitu,kamu ambil mana-mana jalan yang kamu suka".

p/s : tanpa matlamat akhir, kita tidak akn ke mana-mana. tanpa matlamat akhir juga,kita tidak akan menyusun strategi padu untuk menuju matlamat tersebut..set your goals!



Saturday, January 7, 2012

diri ini..

wah,lama sgt x menulis kat blog ni sejak masuk uia kuantan..nk kata busy ad la jgk,huhu...biasa la budak first year kan,msti la busy..huhu..lgpn skg dah msuk blok 2.blok 1 da lpas n alhamdulillah pass..spnjang 4 bulan duk kat kuantan ni mcm2 terjadi..suka,duka,stress,tension,homesick..ummm..yg duka la pling bnyk rsanya..huhu..bila da msuk degree ni,siyes x bes..my bes frenz bee x de..she's not the same course wif me n aimi..dia amik dietetic..tnggal lah sy n aimi jer..terkontang kanting la kami 2 org kat dlm MBBS huhu..dulu.mse kat cfs,die la yg tlong kami dlm ap sja situation..jd peneman stress n depression..siyes dlm medic ni mmg sy sgt stress..bkn stress bcoz of study tp enviroment..huhu..bru2 ni stu crite yg lead tu max depression n during that time my depression symptoms pn muncul la..sy jd dementia,x mkn,x focus..itu yg ak brlaku bile max depression la.smua ni berlaku bila sy tau ad ura2 crite buruk psal sy n aimi tersebar kat satu batch,batch budak dentist n macam2..x tau la nk ckp..hhuhu..sy x tau knpa org wat crite2 ni..bila sakit hati sgt kdang dlm hati ad trpikir (ko nk ckp bruk sal org,ko tu baek sgt ke??)..tp bila dipikir blik i hav to take it positively,org nk ckp ap ckp la..mulut org  x leh tutup..juz pray to allah smoga mereka cpat sedar yg ape mreka duk crite2 n gossip tu x benar smuanya.. n i remembered what myy frenz said..jika mereka tu kawan kita yg sebenar diorang x kn percaya sgala crita buruk sal kite.dia lebih tau siapa kita..sy tau sy x la baik pn n insan yg lemah n bnyk buat silap..tp pliss jgn la nk hukum dgn crite2 yg mcm sy ni jhat sgt..:)
P/s;sy harus sbar dgn ujian allah ni..maybe hikmahnya,agar nnt sy lebih berhati2..dan ingat lah ....Barangsiapa membawa berita tentang orang lain kepadamu, maka dia akan membawa berita tentang dirimu kepada orang lain....so watch our words..=)
~peringatan bersama~

Saturday, August 27, 2011

kenangan ramadhan

kami sempat posing..pemandangan ciptaan ilahi yg cantik.

ziarah seorang nenek di cameron higlands..(lonely nenek)
ramadhan hanya berbaki bebrapa hari sahaja lagi..di bulan ramadhan tahun ini bnyak kenangan ramdhan pada tahun lalu bermain di kotak fikiran..huhu..kadang- kadang saya terpikir adakah tahun hadapan saya sempat untuk mengimbau kenangan ramadhan tahun ini??..insyaallah panjang umur.tahun lalu di bulan ramadhan saya berkesempatan untuk mengisi masa-masa dibulan ramadhan dengan menyertai aktiviti kebajikan kelab PERKIM..huhu..sangat rindukan aktivti bersama perkim..pada tahun lepas sy dan ahli-ahli kelab perkim mngadakan program berbuka puasa bersama org asli di kg sg getan trisu cameron highlands...di sana sy dpt melihat kehidupan masyarakat org asli di bulan ramdhan..tetapi persaan sedih dan terkilan pn ada jg kerana disana penduduk kg kurang mengimarahkn bulan ramdhan..menjadi tanggungjawab kami utk mngajak mereka mengimarahkan bulan yg mulia ini..disamping kami dpt ziarah dan bertanya khabar mereka..sangat gembira dpat bersam mereka..sy harap dpt lagi meluangkan masa bersam mereka lagi..insyaallah..semoga rmadham mereka pada tahun ini lebih bermakna..^_^